Klasyka smaku - czekolada, bita śmietana i wiśnie... mmm czyli mój dzisiejszy dzień w kuchni :) Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Nigelli na jogurtowe babeczki. W wersji dla dorosłych polecam wiśnie nasączyć w wódce i likierze amaretto lub likierze czekoladowym! Tak właśnie przygotowałam moje torciki i smakują wybornie :)
Składniki ( na 9 torcików):
150 g mąki pszennej
125 g cukru ( dałam cukier puder)
125 g jogurtu naturalnego
75 g roztopionego masła
2 duże jajka
3 łyżeczki kakao ( ciemnego)
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
wiśnie
śmietana kremówka
alkohol ( wódka, likier amaretto lub likier czekoladowy )
Nastawcie piekarnik na 170 stopni C. Torciki robi się bardzo szybko. Zacznijcie od roztrzepania jogurtu z lekko wystudzonym roztopionym masłem. Do tak przygotowanej masy dodajemy jajka i ponownie mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Kolejny raz mieszamy tylko do połączenia się składników. Gotowe :) Teraz napełniamy foremki do muffinek do 3/4 wysokości ( ciasto sporo urośnie, z tzw."górką" którą po upieczeniu ścinamy nożem i zjadamy:) Pieczemy ok. 20-25 min z termoobiegiem lub do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu lekko przestudzić, wyjąć z formy i każdą muffinkę przekroić jak na załączonych zdjęciach. Śmietanę kremówkę 36 % ubić, wyciskać na torciki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. W wersji dla dorosłych wiśnie zalać wódką i likierem np. czekoladowym. Układać na pierwszej warstwie śmietany ok. 5-6 sztuk wisienek, przykryć drugim ( mniejszym) kawałkiem ciasta, dowolnie udekorować :)
Wiśnie i czekolada to moje ulubione połączenie :)
OdpowiedzUsuń