czwartek, 31 stycznia 2013

Jabłka w szlafroczkach cioci Grażynki



Pyszne, pachnące cynamonem jabłka w szlafroczkach niezmiennie kojarzą mi się z późnym latem... dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania już teraz kiedy za oknem szaro na pogoda nas nie rozpieszcza. Za przepis dziękuję cioci Grażynce.


Składniki:

25 dag mąki pszennej 
20 dag masła z lodówki
1 całe jajko
2 surowe żółtka
10 dag śmietany ukwaszonej lub jogurtu naturalnego
2 jabłka pokrojone w kosteczkę
garść rodzynek 
cynamon i cukier puder do smaku  


Mąkę przesiać, dodać posiekane masło, jajo, żółtka, śmietanę. Szybko zarobić ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Trzymać w woreczku w lodówce 12 godzin. Następnie ciasto podsypać mąką i  rozwałkować, pokroić na kwadraty. Obrane i pokrojone kawałeczki jabłek układać na cieście, dodając  po kilka rodzynek, dodatkowo lekko oprószyć cukrem i cynamonem do smaku. Gotowe posklejać ( jak na zdjęciu). Piec w piekarniku w 180 stopniach aż się zarumienią. Gorące posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz