Pyszne,
pachnące cynamonem jabłka w szlafroczkach niezmiennie kojarzą mi się z późnym
latem... dlatego tym bardziej zachęcam Was do wypróbowania już teraz kiedy za
oknem szaro na pogoda nas nie rozpieszcza. Za przepis dziękuję cioci Grażynce.
25 dag mąki pszennej
20 dag masła z lodówki
1 całe jajko
2 surowe żółtka
10 dag śmietany ukwaszonej lub jogurtu naturalnego
2 jabłka pokrojone w kosteczkę
garść rodzynek
cynamon i cukier puder do smaku
Mąkę przesiać,
dodać posiekane masło, jajo, żółtka, śmietanę. Szybko zarobić ciasto. W razie
potrzeby dosypać mąki. Trzymać w woreczku w lodówce 12 godzin. Następnie ciasto
podsypać mąką i rozwałkować, pokroić na kwadraty. Obrane i pokrojone
kawałeczki jabłek układać na cieście, dodając po kilka rodzynek,
dodatkowo lekko oprószyć cukrem i cynamonem do smaku. Gotowe posklejać ( jak na
zdjęciu). Piec w piekarniku w 180 stopniach aż się zarumienią. Gorące posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz