poniedziałek, 13 maja 2013

Tort kokosowo - ananasowy


Ucztowania ciąg dalszy.. tym razem urodzinowy tort siostry, na jasnym biszkopcie, przekładany kremem kokosowym na bazie serka mascarpone i śmietanki kremówki, a także przekładany musem ananasowym ( lub dżemem ananas-papaja-marakuja) i posypany wiórkami z gorzkiej czekolady... lekki, egzotyczny, pyycha :) 


Składniki na biszkopt ( średnica tortownicy 23-24 cm) 

6 jajek
200 g cukru
140 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej 


Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywną pianę. Następnie powoli, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas używając do tego miksera. Tak samo postępujemy z żółtkami. Mąki przesiewamy i mieszamy ze sobą. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy delikatnie za pomocą np. drewnianej łyżki do połączenia składników.  Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, pieczemy ok 35 min lub do tzw. suchego patyczka. 

Składniki na krem kokosowy:

500 ml śmietany kremówki 30-36 % 
250 g serka mascarpone
100 g wiórków kokosowych
cukier puder do smaku ( wg uznania) u mnie pół szklanki

Ubijamy schłodzoną śmietanę, następnie dodajemy serek mascarpone i chwile miksujemy do połączenia składników, następnie dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy. Wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką do połączenia. Tak przygotowany krem starczy do podwójnego przełożenia blatów tortu oraz do dekoracji.

Pozostałe składniki:

ok 300 g dżemu ananasowego 
100 g wiórków kokosowych do dekoracji
1/3 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady ( startej na tarce na malutkich oczkach) 
sok z 1/2 cytryny 
1/4 szklanki wody mineralnej

Wykonanie: 

Wystudzony biszkopt kroimy na trzy części , pierwszą z nich nasączamy (woda mineralna+ sok z cytryny) następnie wykładamy połowę dżemu ananasowego, krem kokosowy i posypujemy startą czekoladą, tak samo postępujemy z drugim blatem biszkoptu, na koniec dekorujemy tort pozostałym kremem i posypujemy wiórkami. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz