piątek, 8 marca 2013
Czekoladowe muffinki z truskawkami
Czekoladowe muffinki z truskawkami smakują bardzo dobrze i wprowadzają miły letni akcent do marcowej kuchni. Podczas pieczenia ładnie rosną... po upieczeniu pozostają mięciutkie i delikatne w środku. Na jednym nie poprzestaniecie :)
Składniki na 12 babeczek:
Kilka truskawek do dekoracji
120 g masła
120 g cukru
1 jajko
300 g kwaśnej śmietany
250 g mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
dżem truskawkowy ( do nadziewania babeczek po upieczeniu)
1. Przygotuj formę do muffinek, wykładając ją papilotkami albo smarując masłem i podsypując mąką.
2. Masło utrzyj z cukrem na gładką masę, pod koniec dodaj jajko i śmietanę. W drugim naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli i kakao. Następnie masę mączną dodaj do masy maślanej i wymieszaj do połączenia składników.
3. Formę do muffinów napełnij do 3/4 wysokości. Sporo urosną. Piecz w piekarniku na środkowej półce na złotobrązowy kolor ok. 25 min. w 180 stopniach C.
4. Po upieczeniu nadziej babeczki dżemem truskawkowym, posmaruj roztopioną czekoladą lub dowolną ulubioną polewą czekoladową. Udekoruj truskawkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz