niedziela, 10 lutego 2013

Drożdżówki z orzechowym nadzieniem w kształcie serca




Dziś w klimacie walentynkowym, idealne na śniadanie 14 lutego... drożdżówki w kształcie serca z obłędnym orzechowym nadzieniem... 

Te drożdżówki podbiły nie jedno serce! Pyszne, orzechowe nadzienie sprawi że nie będziecie mogli s od nich oderwać :) Dodatkowym faktem przemawiającym za wykonaniem tych łakoci jest elastyczne ciasto drożdżowe. Zatem drogie Panie i Panowie zapraszam do swych kuchni :)


 Składniki: 
430 mąki pszennej 
160 ml mleka 
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych 
30 ml roztopionego masła
30 g cukru 
pół łyżeczki soli 
1 jajko 

 hmm.. już mam na nie ochotę a jeszcze tyle do zrobienia, zacznę od przygotowania mojej niezastąpionej przy wypiekach drożdżowych miski, w której wymieszam i wyrobię dosłownie wszystkie składniki. Jeśli macie zamiar używać świeżych drożdży zróbcie z nich najpierw rozczyn. Do tego ciasta nie dosypujemy mąki, jeśli się początkowo klei to znak że musicie wyrabiać je tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i zrobi się sprężyste.  Tak przygotowane, formujemy w kulkę, przykrywamy ręczniczkiem lub jak w moim wypadku specjalnie przygotowaną do tego pokrywką od miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. 

Następnie dzielimy ciasto na ok. 10 kuleczek ( tyle wyjdzie nam drożdżówek) i rozwałkowujemy każdą po kolei ( mają wyglądać jak większe placuszki), smarujemy nadzieniem i zwijamy tak jak robimy to przy naleśnikach. Składamy na pół każdy "naleśnik" i ostrym nożem przecinamy go od połowy do końca ( tego złożonego). Teraz tylko wywinąć na boki rozcięte części aby uzyskać kształt serca. 

Ukłądając na blasze pamiętajcie że dużo rosną podczas pieczenia, więc pamiętamy o odpowiednich odstępach! 

Piec ok 15 min w temperaturze 180ºC ( jednak tu wiele zależy od Waszego piekarnika) 

Do nadzienia użyłam szczyptę cynamonu, brązowy cukier w ilości 100 g, tyle samo śmietany kremówki i 200 g zmielonych orzechów włoskich. Wszystko wystarczy tylko razem wymieszać i gotowe :)
  



 
 

1 komentarz: