niedziela, 3 marca 2013

Sernik na spodzie brownies


 Sernik z orzeszkami ziemnymi i delikatnym lukrem na mocno czekoladowym spodzie brownies...  Taki miałam kaprys :) Ten sernik nie opada, nie pęka i pozostaje pięknie biały ( o ile przykryjecie go podczas pieczenia folią aluminiową). 
 A wszystko zaczęło się w minioną sobotę, miałam ochotę na brownies ale sernik chodził za mną już od dłuższego czasu, acha i te solone orzeszki ziemne w karmelu... ten smak nie dawał mi spać odkąd siostra upiekła brownies z kremem fistaszkowym i karmelem właśnie w roli głównej. I tak oto powstał prosty sernik na spodzie brownies z orzeszkami ziemnymi i w moim wykonaniu z powodu braku w lodówce kremówki - delikatnym lukrem z dodatkiem śmietanki :) Przepis jest wynikiem inspiracji kilku różnych serników zamieszczonych w internecie. 

Składniki na spód brownies: 

110 g masła
100 g czekolady 50 % kakao lub według upodobań smakowych
180-200 g cukru 
110 g mąki pszennej 
2 jajka 

Składniki na masę serową: 

900 g serka śmietankowego 
2 całe jajka
2 żółtka ( dodatkowo)
140 g cukru

Sposób wykonania: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Masło i czekoladę rozpuść w niewielkim garnuszku do momentu aż powstanie gładki sos czekoladowy. Następnie całe jajka ubij z cukrem za pomocą miksera aż powstanie puszysta piana. Gdy sos czekoladowy jest już lekko przestudzony wlej go do tak powstałej masy jajecznej miksując do połączenia. Przesiej mąkę i również zmiksuj z resztą składników. 

Piekarnik nagrzej do 160 stopni C. Spód tortownicy ( moja ma średnicę 23 cm)  wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto. Piecz ok 25 minut. *

Teraz przygotuj masę serową.  

Ser zmiksuj z cukrem powoli dodając najpierw całe jajka, następnie białka. Tak przygotowaną masę serową wylej na  podpieczony spód brownies i wyrównaj. Piecz pod przykryciem ( folią aluminiową) ok 1 godzinę w 160 stopniach C. Przed podaniem schłodź w lodówce minimum 5 godzin. 

Udekoruj dowolnie, mogą to być tak jak w moim wykonaniu orzeszki ziemne solone prażone połączone najlepiej z np. gotową masą kajmakową lekko podgrzaną w rondelku. ( Której też akurat nie miałam pod ręką )

Smacznego! 
* Pamiętaj że czas pieczenia i temperatura są tak naprawdę podane tylko orientacyjnie, ponieważ mogą się one lekko różnić w zależności od używanego piekarnika.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz