Na
tłusty czwartek, proponuję dla dzieci ptysie... z ciasta parzonego
pieczonego, nie smażonego na głębokim oleju :) z delikatnym kremem z
bitej śmietany o smaku truskawkowym, który zawdzięczamy dodaniu
galaretki truskawkowej, ale o tym niżej w przepisie :)
Składniki na ciasto :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody ( 250ml)
120 g masła
4 jajka
W garnku zagotować wodę z masłem, następnie do gotującej się wody wsypać mąkę energicznie mieszając, aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ładnie odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane ciasto zmiksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać okrągłe porcje ciasta w dużych odstępach, gdyż ciasto urośnie.
Piec ok. 20 min w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż. Nadziewać bitą śmietaną.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Włożyć do lodówki w celu stężenia.
Składniki na ciasto :
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody ( 250ml)
120 g masła
4 jajka
W garnku zagotować wodę z masłem, następnie do gotującej się wody wsypać mąkę energicznie mieszając, aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ładnie odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane ciasto zmiksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać okrągłe porcje ciasta w dużych odstępach, gdyż ciasto urośnie.
Piec ok. 20 min w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż. Nadziewać bitą śmietaną.
Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitej śmietany i zmiksować. Włożyć do lodówki w celu stężenia.
Będę robiła a jak zrobię to nie omieszkam się pochwalić. Rodzina się ucieszy :)
OdpowiedzUsuń