wtorek, 5 lutego 2013

Ptysie z bitą śmietaną o smaku truskawkowym

Na tłusty czwartek, proponuję dla dzieci ptysie... z ciasta parzonego pieczonego, nie smażonego na głębokim oleju :) z delikatnym kremem z bitej śmietany o smaku truskawkowym, który zawdzięczamy dodaniu galaretki truskawkowej, ale o tym niżej w przepisie :) 

Składniki na ciasto :

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody ( 250ml)
120 g masła
4 jajka

W garnku zagotować wodę z masłem, następnie do gotującej się wody wsypać mąkę energicznie mieszając, aby się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ładnie odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 

Tak przygotowane ciasto zmiksować z jajkami na gładką masę. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. 

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać okrągłe porcje ciasta w dużych odstępach, gdyż ciasto urośnie. 

Piec ok. 20 min w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż. Nadziewać bitą śmietaną. 

Galaretkę rozpuścić w 2/3 szklanki wody i pozostawić do wystygnięcia. Gdy zacznie tężeć, dodać do ubitej śmietany  i zmiksować. Włożyć do lodówki w celu stężenia. 

1 komentarz:

  1. Będę robiła a jak zrobię to nie omieszkam się pochwalić. Rodzina się ucieszy :)

    OdpowiedzUsuń