niedziela, 19 maja 2013

Kruche babeczki z musem owocowym i aksamitnym budyniem waniliowym


 Z okazji Światowego Dnia Pieczenia ( tak, tak to właśnie dziś)  upiekłam kruche babeczki z musem wiśniowym i budyniem waniliowym. Palce lizać :)

Składniki:

250 g mąki
150 g masła ( zimnego)
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnego mleka 

Dodatkowo: 

budyń waniliowy 
wiśnie ok 150 g
 
Wszystkie składniki wsypać do miski, zagnieść do połączenia składników, wstawić do lodówki na minimum 30 min. Po tym czasie wyjąć, wykleić ciastem foremki do babeczek ( ja wykleiłam foremki do muffinek), podziurkować widelcem spody babeczek, piec w temperaturze 175 stopni ok. 20 minut do złotego koloru. Wyjąć, ostudzić. Zmiksować dowolne owoce ( u mnie wiśnie) i wyłożyć po łyżeczce na spód babeczki, na to wycisnąć za pomocą szprycy ugotowany, lekko ostudzony budyń. Udekorować wisienką.




1 komentarz: