Podwójny torcik kokosowo- truskawkowy na ciemnym biszkopcie, wykonany z okazji pięćdziesiątych urodzin mojego taty. Torcik w wersji dla dorosłych - nasączany likierem kokosowym. Polecam na wyjątkowe okazje- podobno wszystkim baardzo smakował :) ps. przepis na pojedynczy tort o średnicy 23 cm.
Składniki na biszkopt ( dolny w tortownicy o średnicy 23 cm) :
7 jaj ( najlepiej L, o temperaturze pokojowej)
220 g cukru ( szklanka)
110 g mąki pszennej tortowej ( 2/3 szklanki)
70 g ciemnego kakao ( trochę ponad 1/3 szklanki)
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy same białka na najwyższych obrotach ok 2 minuty, kiedy będą sztywne i lśniące, dodajemy powoli łyżka po łyżce cukier, następnie tak samo postępujemy z żółtkami - powoli pojedynczo dodajemy żółtka cały czas miksując. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy delikatnie do połączenia składników szpatułką, od tego jak delikatnie wymieszamy będzie zależała wysokość naszego biszkoptu.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia ( wycinamy kółko), boki zostawiamy. Pieczemy w 170 stopniach przez ok 35-40 min do tzw. suchego patyczka.
Składniki na masę kokosową:
440 g mascarpone
100 g śmietany kremówki 36 %
2 łyżki likieru kokosowego
szklanka wiórek kokosowych
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, mieszamy do połączenia, dodajemy wiórki kokosowe i likier malibu.
Dodatkowo:
do nasączania likier kokosowy z wodą w proporcjach 1:3 lub 2:3
dżem truskawkowy
truskawki
500 ml śmietany kremówki 36 %
Wykonanie: Gotowy biszkopt ( zimny) kroimy na trzy części, pierwszą układamy na paterze, nasączamy likierem malibu z wodą, następnie smarujemy biszkopt dżemem truskawkowym, następnie smarujemy masą serowo-kokosową i przykrywamy biszkoptem, postępujemy tak samo i przykrywamy trzecim biszkoptem. Cały tort udekorowałam ubitą śmietaną kremówką, obsypałam wiórkami kokosowymi, i ozdobiłam truskawkami. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz