Hmm.. co mogę powiedzieć o tym cieście? Fajnie wygląda, dobrze się kroi, wszystkim smakuje :) A'la sernik pieczony, jednak zamiast mielonego twarogu używamy śmietany 18 %. W internecie ciasto występuje pod nazwą niejadalną "styropian" :) Mimo tak niewdzięcznej nazwy polecam do wypróbowania. Dla wielbicieli zrównoważonych smaków i niezbyt słodkich ciast. Przepis znaleziony na stronie moje ciasto, lekko zmodyfikowany.
Składniki na kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 żółtek
pół szklanki cukru pudru
250 g schłodzonego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta. Podzielić na dwie równe części. Schłodzić w zamrażalce ok 2 godziny. Po tym czasie jedną część wyjąć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach na papier do pieczenia wyłożony na blasze o wymiarach ok. 32x20cm. Przygotować masę śmietanową.
5 białek
szczypta soli
230 g cukru
1200 g kwaśnej śmietany 18%
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (1 opakowanie - 40 g)
Dodatkowo:
dowolne owoce ( u mnie brzoskwinie z puszki)
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, powoli łyżka po łyżce dodawać cukier. Następnie dodać proszek budyniowy. Wymieszać. Do tak powstałej masy delikatnie dodać śmietanę, pilnując by białka nie opadły.
Tak powstałą masę śmietanową wykładamy na surowe ciasto, którym wyłożyliśmy blachę do pieczenia.Na masie układamy pokrojone owoce, ścieramy na tarce drugą część ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 50 min.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz