Nie będę Wam pisać jaka jest cudowna - prosta w wykonaniu i naprawdę smaczna, sami się przekonajcie. Strucla z twarogiem i garścią rodzynek, do smaku dodałam odrobinę startej skórki z pomarańczy.
Składniki na jedną struclę:
240 g mąki pszennej
4 g suchych drożdży
60 g kefiru
30 g cukru
1 duże jajko
30 g masła roztopionego
szczypta soli
sok z 1/4 cytryny
Składniki na masę serową:
200 g twarogu
żółtko
20 g masła miękkiego
60 g cukru
garść rodzynek
skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub cytryny
Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, następnie dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło. Dobrze wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 60 min). Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnice i rozwałkuj prostokąt ok. 25x35 cm. Wymieszaj w małej misce składniki na masę serową i wyłóż całość na środek rozwałkowanego ciasta. Następnie rozsmaruj masę serową wzdłuż środkowej części ciasta. Złóż ciasto tak aby zakrywało masę serową, boki zawiń pod spód. Pozostaw do napuszenia na ok. 30 min. po tym czasie za pomocą kuchennego noża zrób wgłębienie na środku strucli pozostawiając po 4-5 cm z każdej strony nie rozcięte. Posyp kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziesz np. tutaj : http://swiezoupieczona.blogspot.com/2013/05/drozdzowe-ciasto-z-rabarbarem.html Wstaw do piekarnika na 30 min. Piecz w temperaturze 180ºC.
Składniki na jedną struclę:
240 g mąki pszennej
4 g suchych drożdży
60 g kefiru
30 g cukru
1 duże jajko
30 g masła roztopionego
szczypta soli
sok z 1/4 cytryny
Składniki na masę serową:
200 g twarogu
żółtko
20 g masła miękkiego
60 g cukru
garść rodzynek
skórka otarta z 1/2 pomarańczy lub cytryny
Wymieszaj mąkę z suchymi drożdżami, następnie dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło. Dobrze wyrabiaj, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykryj lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ( ok. 60 min). Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnice i rozwałkuj prostokąt ok. 25x35 cm. Wymieszaj w małej misce składniki na masę serową i wyłóż całość na środek rozwałkowanego ciasta. Następnie rozsmaruj masę serową wzdłuż środkowej części ciasta. Złóż ciasto tak aby zakrywało masę serową, boki zawiń pod spód. Pozostaw do napuszenia na ok. 30 min. po tym czasie za pomocą kuchennego noża zrób wgłębienie na środku strucli pozostawiając po 4-5 cm z każdej strony nie rozcięte. Posyp kruszonką. Przepis na kruszonkę znajdziesz np. tutaj : http://swiezoupieczona.blogspot.com/2013/05/drozdzowe-ciasto-z-rabarbarem.html Wstaw do piekarnika na 30 min. Piecz w temperaturze 180ºC.
o jaaaaaaa!
OdpowiedzUsuń