Pizza z tego przepisu wychodzi puszysta, z chrupiącymi brzegami, jest bardzo lekka i prosta w przygotowaniu. Dodatki wybierzcie sami, takie jakie najbardziej lubicie, ja dałam to co miałam w lodówce plus świeżą bazylię, którą uwielbiam...
Składniki: ( na dwie duże pizze o grubości takiej jak widać na zdjęciach)
250 ml wody mineralnej niegazowanej ( ciepłej)
14 g suchych drożdży ( dwa opakowania)
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
400 g mąki pszennej
Dodatki:
sos pomidorowy ( ewentualnie ketchup)
oliwki zielone lub czarne
ser żółty + ewentualnie mozarella
salami
papryka, świeża bazylia
suszone oregano
Składniki na ciasto połączyć na koniec dodając sól, energicznie zagniatać ok 10 min aż ciasto zacznie odchodzić od rąk, zrobi się gładkie, miękkie i elastyczne.
Uformować z ciasta kulę, wysmarować ją dodatkowo oliwą i umieścić w misce w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 -45 min ( ciasto powinno podwoić swoją objętość). Przykryć lnianą ściereczką. W tym czasie przygotować dodatki do pizzy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą z nich przekładamy na wysmarowaną oliwą blachę do pieczenia i formujemy pożądany kształt, pamiętając by uformować boczny rant. Ponownie przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do napuszenia. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Gdy piekarnik będzie nagrzany wysmarować ciasto sosem pomidorowym ew. ketchupem, następnie posypać ciasto żółtym serem i układać pozostałe dodatki.
Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika na ok 12-15 min aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zarumienione. W między czasie ułożyć składniki na drugiej porcji ciasta...
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz