piątek, 1 lutego 2013
Bułeczki z pomidorami
Co tu dużo mówić te bułeczki są pyszne! Najlepsze jakie jadłam, aromatyczne, mięciutkie, pachnące pomidorami...
Składniki:
500 g mąki pszennej ( może być chlebowa)
350 ml wody
100 g suszonych pomidorów w oliwie
2 łyżki oliwy ze słoiczka z pomidorami
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 g suchych drożdży lub 8 g świeżych
Przygotować miskę w której wymieszamy wszystkie składniki - można w tym celu użyć miksera. Na koniec wyrabiania dodać pokrojone suszone pomidory i jeszcze raz tym razem delikatnie wymieszać. Ciasto uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ( u mnie drożdżowe ciasto rośnie zawsze w ciepłej kąpieli wodnej- miskę z ciastem szczelnie zakrywam i wstawiam do drugiej większej wypełnionej gorącą wodą).
Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, ponownie tym razem krótko- wyrabiamy. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy bułeczkę, którą układamy na podsypanej mąką blasze do pieczenia. Przykryć odstawić na ok 30 min do napuszenia. Przed samym pieczeniem można posmarować mlekiem. Piec ok. 20 min w temperaturze 200 ºC.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz