niedziela, 7 kwietnia 2013

Tort Dacquoise


Dawno mnie tu nie było... Ale już nadrabiam swoją nieobecność, proszę Państwa oto On! Tort dla wielbicieli słodkości! Niesamowity, na wyjątkowe okazje. Jak ze słynnej cukierni Adama Sowy! Słodka beza połączona z masą karmelową na bazie kremówki i mascarpone, orzechy włoskie i daktyle.. czy może być coś bardziej kuszącego? :) Przepis znalazłam na tej stronie. 

Składniki na 2 blaty bezowe: 

6 białek 
300 g  białego drobnego cukru
2 łyżki cukru brązowego 
8 drobno pokrojonych daktyli
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy na sztywno. Następnie powoli łyżka po łyżce wsypujemy cukier, cały czas miksując na wysokich obrotach. Na koniec dodajemy ocet lub sok z cytryny i daktyle, delikatnie mieszamy. 

Na papierze do pieczenia zaznaczamy dwa okręgi o średnicy ok 23 cm, i wykładamy naszą masę z białek. Pieczemy a raczej suszymy bezy w temperaturze ok 140 stopni z termoobiegiem ok 90 min lub dłużej. Według uznania. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Składniki na krem:

300 ml schłodzonej śmietany kremówki
250 g schłodzonego serka mascarpone
150 g masy kajmakowej z puszki 
15 g cukru pudru
10 posiekanych daktyli
pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich 

 Śmietankę ubijamy na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Mascarpone mieszamy z masa kajmakową, następnie dodajemy ubitą kremówkę i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Pod koniec dodajemy orzechy i daktyle. Koniec :) 

Oba blaty łączymy ze sobą za pomocą kremu :) dekorujemy i podajemy do stołu :) Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz